Zašto je boravak u prirodi dobar za Vaše zdravlje?

Zašto treba posetiti planinu Divčibare?
28. августа 2017.
3 razloga zašto su deca koja borave u prirodi srećnija
28. августа 2017.

Zašto je boravak u prirodi dobar za Vaše zdravlje?

Da li ste umorni od svakodnevnice, konstantnog rada i osećate se iscrpljeno? Ukoliko je Vaš odgovor na prethodna pitanja pozitivan, onda je pravo vreme da isključite računare i telefone, spakujete kofere i uputite se na neki opuštajući odmor u prirodi. Boravak u prirodi predstavlja svojevrsni “reset” za telo i um koji pozitivno utiče na sveukupno stanje Vašeg organizma. Ovo su samo neki od razloga da, bar na kratko, ostavite sve i uputite se na neko opuštajuće mesto u prirodi.

Bolje spavate

Svima nam je poznato da boravak u prirodi pozivitno utiče na naš san. Prema studiji iz 2013. godine, koje je radio Univerzitet u Koloradu, prilikom boravka u prirodi, više ćete pratiti Sunce, njegovo kretanje, što dovodi do toga da odete na spavanje u razumno vreme. Do ovih rezulatata došlo se prilikom posmatranja kampera koji su boravili u prirodi tokom jedne sedmice nakon čega su istraživači zaključili da spavanje daleko od veštačkog svetla utiče na resetovanje bioritma i ojačava imuni sistem.

Potpuno ste isključeni

Sigurno Vam je poznat problem sa dometom za mobilne telefone i internet – što je zapravo divna stvar. U prirodi obično nema dometa a to će Vam u velikoj meri pomoći da se opustite i otrgnete od svakodnevnih telefonskih poziva. Zbog toga ćete manje biti primorani da konstanto gledate u ekrane mobilinih telefona, što je jako korisno za Vaše oči. Najnovija istraživanja pokazuju da prekomerno korišćenje tehnologije može dovesti do anksioznosti ili poremećaja sna. Sa fizičke strane preterana upotreba ekrana može izazvati bolove u vratu, koji mogu biti zaista neprijatni.

Dovodi do gubitka kilograma

Šetnja, kao jedna od glavnih aktivnost prilikom boravka u prirodi, veoma je dobra za Vaše zdravlje. Šetnja pozitivno utiče na Vaš organizam, dovodi do sagorevanje kalorija koje za rezultat imaju smanjenje kilograma. Prekomerena težina negativno utiče na Vaš organizam, opterećuje Vaš imuni sistem, što za posledicu ima smanjenu mogućnost organizma da se odbrani od svakodnevnih napada bakterija i infekcija. Ukoliko još niste isplanirali svoju putanju za pešačenje, predlažemo Vam da posetite Golubac ili Crni vrh.

Popraviće Vam se raspoloženje

Ukoliko živite u gradu onda sigurno znate koliko gradska gužva i zagušen saobraćaj mogu negativno da utiču na Vas i Vaše raspoloženje. Zbog toga je boravak u prirodi od ključnog značaja za Vaše mentalno zdravlja. Određena istraživanja pokazala su da samo nekoliko minuta hoda u prirodi dnevno može značajno da smanji simptome depresije, koji su dosta prisutni kod ljudi koji žive u urbanim sredinama. Boravak na otvorenom takođe pozitivno utiče na smanjenje negativnih misli koje bi potencijalno mogle da dovedu do problema sa mentalnim zdravljem.

Povećava inspiraciju

Čovek kao ljudsko biće, neraskidivo je povezan sa prirodom. Osećamo potrebu da zastanemo na minut i da uživamo u prizoru zalaska Sunca ili da gledamo beskrajni sjaj zvezda na vedrom nebu. Zbog toga je potrebno da sebi obezbedite odmor u prirodi i da uživate u svim čarima koje Vam priroda pruža. To Vam može pomoći da prikupite dodatnu energiju i razbistrite glavu što Vam je preko potrebno za prevazilaženje prepreka koje Vas očekuju kod kuće.

smestaj-divcibare

Boravak u prirodi pruža još dosta pogodnosti, a mi Vam savetujemo da što pre spakujete svoje kofere i da pronađete Vaš mali raj na zemlji. Isključite mobilne telefone, ponesite samo ono što Vam zaista treba (ne zaboravite fotoaparat – da zabeležite sve prirodne lepote) i uputite se u avanturu zbog koje će Vam vaše telo biti izuzetno zahvalno.