3 razloga zašto su deca koja borave u prirodi srećnija

Zašto je boravak u prirodi dobar za Vaše zdravlje?
28. августа 2017.
7 pešačkih staza koje biste trebali da posetite na Divčibarama
30. августа 2017.

3 razloga zašto su deca koja borave u prirodi srećnija

U današnje vreme veliki broj ljudi nije u mogućnosti da sa svojom decom provede određeno vreme u prirodi zbog nedostatka slobodnog vremena. Mnoge porodice nemaju vlastito dvorište i zbog toga deca radije ostaju u kući za računarom. Međutim, deci je potreban svež vazduh i fizička aktivnost i zbog toga roditelji koji pronađu način za porodično druženje van kuće omogućavaju svom detetu zdraviji život.

Poboljšava zdravlje

Kod dece koja ne provode dovoljno vremena u prirodi dolazi do nedostatka vitamina D, koji je izuzetno važan za njihov razvoj i ključan je za aktiviranje imunološkog sastava. Boravak u prirodi, takođe, pozitivno utiče na vid Vaše dece i ređe su im potrebne naočare. Mnogobrojni pedijatri govore o značaju boravka u prirodi i preporučuju da deca najmanje jedan sat dnevno provedu napolju kako bi se zaštitila od gojaznosti i dijabetesa.

Smanjuje stres

Sprovedena istraživanja pokazuju da deca koja se češće igraju napolju imaju duži period pažnje, bolja su u školi i lakše tolerišu frustracije. Svež vazduh i fizička aktivnost podstiču dobro raspoloženje kod dece i smanjuju tendenciju ka depresiji. Deca su smirenije, boravak u prirodi smiruje dečija čula.

Pokreće krativnost i sposobnost rešavanja problema

Ukoliko imaju priliku za slobodnu i nestrukutiranu igru na otvorenom, deca će se bolje slagati sa svojim drugarima i biće srećnija. Društvena inkluzija, bez obzira na pol, rasu ili intelektualne sposobnosti, lakše se odvija u prirodnim okruženjima. Igranje napolju razvija kreativnost i maštu dece, jer je slobodnije od igranja za računarom.  Školske ustanove koje koriste učinonice na otvorenom i druge oblike nastave u prirodi omogućavaju deci da inovativnije rešavaju izazove i probleme i da postižu bolje akademske uspehe.

Provodite više vreme sa svojom porodicom u prirodi. To će Vam omogućiti da se zbližite, stvorite divne uspomene, a ujedno će koristiti i Vašem zdravlju. Pružite svom detetu zdrav razvoj i oni će Vam biti zahvalna na tome.